Egy darab Pannónia a Jászságban

A Jászság - érthető módon - nem dúskál római kori emlékekben. A mai napon viszont egy valódi ritkaság került elő a jászberényi templom régészeti feltárása során.

Jászberény barokk temploma. Kép forrása

A Jászberény főterén álló katolikus templomról régóta sejthető volt, hogy középkori eredetű, azonban a mai napon igazi különlegesség került elő a régészeti feltárás során. A Jász Múzeum bejegyzésében olvasható, hogy az egyik barokk kori oszlop alapozásban egy nagyméretű és igényes kidolgozottságú, jó állapotban fennmaradt római kő került elő. 


Az alapozásba beépített kő. Kép forrása

A feltárás során bizonyítást nyert a középkori eredet, de ez ebben az esetben szinte mellékes. Az igazi szenzáció a képen látható római kő, ami Victoriát, a győzelem istennőjét ábrázolja, kezében pálmaággal, alatta - egyelőre még kibetűzhetetlen - latin felirat. Mivel a kő a barokk kori karzat egyik oszlopának alapozásából került elő, sejteni lehet, hogy a török idők után, az újjáépítéshez hozták a kőben mindig szegény Jászságba, valószínűleg a legközelebbi településről, Aquincumból, bár ez csak feltételezés. 

A kő a kiemelés után. Kép forrása

A követ az alapozás kiváltása után sikerült is kiemelni, így már a restaurátorműhelyben várja, hogy megfejtsék a feliratot, ami esetleg utal a készítőjére vagy az eredeti helyére. A lelet valódi különlegesség, római kori lelet ritkán kerül elő az Alföldön. Jelentőségét nem kisebbíti, sőt még inkább érdekessé teszi, hogy másodlagos, elszállított elemről van szó. Ugyanis a szállítás koráról is árulkodik, azokról az időkről, mikor a terület a hosszú háborúk után végre újjáépülhetett, és ehhez szó szerint minden követ meg kellett mozgatni.