Egy bányászváros palotája: a felújított tatabányai tiszti kaszinó

Tatabánya nem műemlékeiről nevezetes város. Néhány régi épülete a bányászathoz kötődik, ezek közül is kiemelkedik az egykori tiszti kaszinó, amit 25 év elhanyagoltság után a közelmúltban újítottak fel.

A "Tulipános ház" a felújítás után és előtt. Képek forrása

Tatabányán már a 19. század végén megindult a szén nagyipari kitermelése. Ekkor már egy komoly település is kialakult, központjában színházzal, templommal, villákkal és munkásházakkal és nem utolsósorban akkori ország egyik legkorszerűbb kórházával (hiszen egy bányászvárosban mindig készenlét van). Ezt egészítte ki a bányatiszti kaszinó 1924-ben, ami Toroczkai Wigand Ede tervei szerint épült. Toroczkai a népies szecessziós építészet képviselője, de iparművészként is ismert: a Marosvásárhelyen élő művész festette az ottani kultúrpalota székely mitológiát feldolgozó üvegablakait


A kaszinó kastélyszerű kocsifelhajtós főbejárata. Kép forrása

A bányatiszti kaszinó a szénbánya tisztviselőinek egyfajta szabadidő-központja volt: étterem, kávézó, klubhelyiségek és nem utolsósorban egy óriási színházterem álltak a bányamérnökök, adminisztratív dolgozók rendelkezésre. A régi bányásztelepüléseken minden társadalmi réteg színvonalasan és tartalmasan el tudta tölteni a szabadidejét, viszont térben és hangulatban ezek elkülönültek. A bánymérnöki szivarszoba minden szempontból távol esett a bányászdalárda próbatermétől vagy a tekepályáktól, sörkertektől. 

A terasz a helyreállított kandeláberrel. Kép forrása

Az épületet a Toroczkaira jellemző népi motívumok határozzák meg, amiket a vakolatba karcoltak és kék-piros színnel festettek ki (ezért is kapta a helyiektől a "tulipános ház" nevet). A ház a népies jelleg ellenére nagyon modern, a képen is látható szív alakú korlát már vasbetonból készült. 

A vasbeton lépcső-és teraszrendszer. Kép forrása

A vakolatba karcolt és kifestett díszítés közelről. Kép forrása

Az art deco jellegű színházterem felújítás előtt és után, középen a bányászjelvénnyel. Kép forrása

Az épület 1945 után pártházként és kultúrházként működött, majd a bányák bezárása és a rendszerváltás után üresen, őrizetlenül és fűtetlenül állt 25 évig (!), különböző tulajdonosok keze között hánykolódva. A városi önkormányzat 2014-ben vásárolta meg és újítatta fel. A nagy színházteremmel, jól használható szobákkal rendelkező épület jól használható közösségi célokra és - mivel már maga a bányászat is történelem - bányászmúzeumnak. A felújított épületet 2021 szeptemberének első vasárnapján, a bányásznapon nyitották meg ismét, a múzeum berendezése a végéhez közeledik. A tulipános ház egyik legszebb példája a bányászathoz köthető építészetnek, aminek a történelmi Magyarországon Pécstől Petrozsényig nagyon sok és különleges épületet és épületegyüttest köszönhetünk.