Budapesti átjáróházak - Az Unger-ház

A budapesti átjáróházakat bemutató sorozatunkban ma Ybl Miklós korai művét, az Unger-házat járjuk be.

Az Unger-ház udvara. Fotó: Bobovszky Dániel/hirado.hu

Az Architextúra vlog legújabb epizódjában Budapest legszebb, legérdekesebb átjáróházait mutattuk be. Ezek közül a legrégebbi az Unger-ház, Ybl Miklós korai műve 1853-ból.


A Múzeum körúti homlokzat. Fotó: Bobovszky Dániel/hirado.hu

A ház a Múzeum körútra, illetve a Magyar utcára néz, építése közben áttörték a régi pesti városfalat

Az udvar a Múzeum körút felőli szárny lodzsájával. Fotó: Bobovszky Dániel/hirado.hu

A ház Ybl korai alkotói korszakában született, ekkor még kereste saját formanyelvét. Az épület stílusa így nem a mesterre jellemző itáliai neoreneszánsz, hanem egy érdekes keveréke az arab-mór és középkori európai formáknak.

Az üvegezett lodzsa részletei. Fotó: Bobovszky Dániel/hirado.hu

A ház sajnos rendkívül rossz állapotban van, ami Ybl emlékéhez és a belvároshoz is méltatlan. A 2014-es Ybl-emlékévre sem sikerült megszervezni a felújítást. A közelmúltban emeletráépítést terveztek, azonban ezt szerencsére a műemlékvédelmi szervek nem engedélyezték. A felújítás viszont már valóban sürgető lenne.

A Múzeum körúti homlokzat erkélyeinek griffjei. Fotó: Bobovszky Dániel/hirado.hu

Fakockák. Fotó: Bobovszky Dániel/hirado.hu

Az átjáróház különleges hangulatához hozzájárul a sérült, de még nagyrészt fellelhető fakocka burkolat. Ez a 19. század közepén nagyon népszerű burkolat volt, főleg jó hangelnyelő képessége miatt, ugyanis még a lovak és a hintók is hangtalanul közlekedhettek rajta. Eredetileg az Andrássy úton is fakocka-burkolat volt, ma már inkább csak időjárástól védett helyeken, általában kapualjakban fordulnak elő.

A ház Magyar utcai kijárata. Fotó: Bobovszky Dániel/hirado.hu

Az Unger-ház lepusztultsága ellenére is nagyon magával ragadó épület. Az átjáróház hangulatához hozzájárul a könyvesbolt, és a másik oldalon működő pizzaműhely is. Ráadásul az Unger-ház udvara jelentősen lerövidíti az utat a belváros különböző részei között, ugyanis egy hosszú háztömb közepén található.