Szende András
Szende András

tájépítész

Birodalmi álmok? Újjáépülő királyi rezidenciák Németországban.

A közelmúltban kisebb vihart kavart a német közszolgálati tévé Budai várról forgatott tudósítása, miszerint az "1944-es állapotok" visszaépítése a diktatúra visszatérését jelenti. Ha ez így van, Németországban elkeserítő a helyzet: az országban az utóbbi években egyre-másra épülnek újjá a második világháborúban megsérült és a hatvanas-hetvenes években lebontott királyi lakok.

A berlini Köztársasági palota (Palast der Republik, épült 1973-1976, lebontva 2008-ban) és a helyére visszaépülő Stadtschloss, a porosz királyok és német császárok rezidenciája (újjáépítve 2013 és 2021 között). Képek forrása.


1945 júliusa, Truman elnök (a csillagos autóban) megérkezik a romos palota elé. Kép forrása.

Az országban zajló újjáépítések közül a legjelentősebb a berlini városi palota rekonstrukciója. A város közepén álló óriási együttes jól mutatja a német birodalom születését, majd megsemmisülését és mai újjéledését: a porosz választófejedelmek reneszánsz kastélyából a porosz királyok barokk palotát alkották, majd azt a német császárok továbbépítették. Noha a háborús bombázások és ostromok alatt súlyosan megsérült, helyreállítható lett volna (ahogy a fenti képen is látszik), ennek ellenére 1950-ben lebontották.

A rezidencia helyére épített Köztársaság Palotája 1986-ban. Kép forrása.

A lebontott épület helye évtizedeken át üresen állt, majd a hetvenes években egy "multifunkcionális szörnyet" építettek a helyére. Az épületet egy óriási munkás-szabadiőközpontnak tervezték: itt tartották a pártkongresszusokat, de koncertterem, étterem, diszkó, bowling-terem és tejcsárda is működött itt. A berliniek által közkedvelt, egyébként azbeszttel szigetelt épület sorsa sokáig bizonytalan volt, de az NDK-nosztalgia felett győzött a korábbi időszak vizuális jelei iránti vágy, így az épületet lebontották.

A palota újjáépülő főkapuja a Spree-folyó ága felől. Kép forrása.

A döntés eredményeképpen újjáépültek a falak, melyek jelentős események tanúi voltak: Nagy Frigyes innen indította a háborúit Ausztria ellen, II. Vilmos innen üdvözölte a Franciaország és Nagy-Britannia ellen induló katonákat 1914-ben, a palota erkélyéről kiáltották ki 1918-ban a Német Tanácsköztársaságot (a nevezetes erkélyt az NDK modern államtanácsi épületébe építették be), de a nácik hírhedt könyvégetései is innen egy sarokra, a Bebel-téren zajlottak. Az új épületben az egyetem Humboldt-fóruma kap helyet.

A birodalmi nosztalgia nem csak Berlinben, hanem a szomszédos Potsdamban is tetten érhető. Az itteni épületet a berlinihez hasonlóan Stadtschlossnak (városi kastélynak) nevezik, sorsa is hasonló volt: a háborúban súlyosan, de nem menthetetlenül megsérült, majd lebontották, helyén út és parkoló volt, majd 2014-ben építették újjá. Most Brandenburg tartomány parlamentjének épülete. Képek forrása.

A braunschweigi (angol és közismertebb nevén: Brunswick) egykori fejedelmi palota. Kép forrása. A német újjáépítések sokszor nem csak ideológiailag, hanem funkcionálisan is felemásak: a palotába betérve ugyanis...

...egy plázába érünk! Az épületnek csupán a homlokzatát építették újjá, bent a "Schloss Arkaden" nevű bevásárolóközpont működik, ami nem csak az egykori épületet, hanem annak parkját is elfoglalja. Kép forrása.

Hannover, Herrenhausen-kastély. Kép forrása.

A nagy karriert befutó Hannover-ház (majdnem háromszáz évig brit királyok is voltak) névadó városában áll a herrenhauseni nyaralókastély, világhíres barokk kert közepén. A család 1918-ban elvesztette a hannoveri trónt is, attól fogva inkább "iparbárókként" voltak ismertek. A Hannoverek a harmadik birodalom éveiben nem tanúsítottak óriási ellenállást: többek között résztulajdonosai voltak a Messerschmidt-repülőgépgyárnak. A kastélyt 1943-ban lerombolta egy gyújtóbomba, 2011 és 2014 között építették újjá.

Ez a kis válogatás is mutatja, hogy az adott esetben terhelt múlttal rendelkező épületek újjáépítése nem jelenti az adott rendszer visszatérését, el lehet tekinteni a paloták és főleg huszadik századi lakóik viselt dolgaitól. Vagy mégsem?