Szende András
Szende András

tájépítész

Az épített környezet - közügy

Az építészet a legdemokratikusabb művészeti ág. Élvezetéhez nem kell múzeumba menni, vagy éppen árverésre járni. Ugyanakkor a "műalkotásokat" akkor is látjuk, ha éppen nem akarjuk, sőt, ezekben élünk, dolgozunk, szórakozunk. Ezért az építészet  és az épített környezet - közügy.

Az archiTEXTÚRA blog ezzel a közüggyel, a magyar építészet, városépítészet és tájépítészet értékeivel és kihívásával foglalkozik. Alapvetően nem az egyes épületek és beruházások építészeti kritikájáról lesz szó, hanem a tágabb összefüggésekről, a jó vagy éppen rossz példa mögött álló szemléletről, épített örökségünkkel való sáfárkodásról, az illeszkedésről, vagy éppen a fenntarthatóságról. Fontos szerephez jutnak majd az olyan időszerű témák, mint a rekonstrukció, a lakóparkok jelensége, környezetünk túlépítése, vagy a gépkocsihasználat a XXI. századi városban.

Az archiTEXTÚRA blog egyik központi témája az örökségvédelem, elsősorban a történelmi Magyarország műemlékeinek, a frissen megújult, vagy éppen üresen pusztuló emlékek bemutatása. Azonban egy-egy emlék nem csak önmagában áll, gyakran az egész környező tájat meghatározza, mint a kevéssé ismert majki remeteség, sőt, gyakran egy-egy település  vagy régió fejlődésének záloga is lehet. (A külön nem jelölt képek saját felvételek.)


Az örökségvédelem nem csupán keveseket érintő, elvont terület, hanem mindennapi használati, városképi, sőt kulturális kérdés is. Az archiTEXTÚRA blog nem kíván szégyenfallá válni, de szóvá kívánja tenni azokat a káros folyamatokat, melyek épített környezetünket rombolják… ahogy ezen a pesti bérházon sajnos látható is…

Az archiTEXTÚRA későbbi posztjaiban természetesen nemzetközi példák is szerepelnek majd, hiszen a városépítészeti kérdések, az egyese épületek rekonstrukciói több országban is sokakat érdeklő, sőt megosztó kérdések, számos tanulsággal számunkra is. A képen a drezdai Miasszonyunk templom a második világháború előtt, után és napjainkban. (Kép forrása itt, valamint saját felvétel.)

Az archiTEXTÚRA blog fontos hivatásának tekinti a magyar városépítészet olyan, kevéssé ismert, de igényes és példamutató alkotásainak bemutatását, mint a kecskeméti „Andrássy út”, ami a pályaudvar és a városközpont között teremt elegáns és nagyvonalú összeköttetést.

Az archiTEXTÚRA blog nem kíván építészkritikai fórummá válni, hanem az egyes épületek tágabb összefüggéseit szeretné bemutatni. A képen látható tatai templomtéri társasházat ezért nem is magas építészeti minősége, az igényes anyaghasználat miatt mutatjuk be, hanem mert belvárosi fekvésével, egy korábban ott álló rossz állapotú épület bontásával a városközpont újjáéledéséhez járult hozzá, szemben a városszéli lakóparkokkal.

Az archiTEXTÚRA blogban teret kapnak az egyes új alkotások, épületek, közterek mélyebb elemzései, bemutatásai is. A későbbiekben tervezők segítenek majd megismerni az adott munka kulisszatitkait, nehézségeit, szépségeit.

Az archiTEXTÚRA blog napjaink legfontosabb várostervezési kérdéseivel is foglalkozni kíván. Ezek közé tartozik a gépkocsihasználat, a bevásárlóközpontok térnyerése a hagyományos városközpontok rovására, vagy éppen a közterület felosztása az egyes közlekedési módok között. Mindezen folyamatok „állatorvosi lova” a képen látható pesti Rákóczi út, ami elegáns üzletutcából mára „városi autópályává” vált.