Ablakok a Balkánra

Budapest utcáit nyitott szemmel járva feltűnhet a homlokzatokat egyre jobban uraló összevisszaság, amit elsősorban a szabályozatlanul zajló ablakcserék okoznak. Mi ennek az oka? És mi lehet a megoldás?

A többitől eltérőre cserélt műanyag ablakok világörökségi (!) területen, az Andrássy úton. Saját felvétel.

Az utóbbi években minden korábbinál jobban előtérbe kerül az épületek hőszigetelése, beleértve a nyílászárókat is. Az ilyen munkákra - helyesen - állami támogatás is igényelhető, hiszen közérdek, hogy ezek az épületek korszerűek, viszonylag alacsony rezsivel fenntarthatók legyenek. Noha vannak megoldások a régi ablakok szigetelőképességének javítására, az elmúlt években egyre-másra tűnnek fel az egész országban, de különösen Budapesten (ahol a legtöbb régi épület található) az igénytelenebbnél igénytelenebb új ablakok. A helyzetet súlyosbítja, hogy társasházak esetében a csere csak néhány ablakot érint, így a homlokzat folyamatosan egyre kuszábbá válik. A legtöbb belvárosi kerületben az ilyenfajta csere tilos, de ez a helyzet is azt mutatja, hogy az építési szabályok betartatásában komoly hiányosságok vannak.


"Mindenki másképp cseréli" ablakok a hetedik kerületben. Saját felvétel.

A budapesti bérházak számos technológiai változás okozta beavatkozást szenvedtek el az elmúlt évtizedekben. A hetvenes évektől indult a - ma már sok szempontból elavultnak tekinthető - "konvektorláz", mikor számos ablak alatt ütöttek kivezetőcsöveket. Ezt tetézi az ablakcserék sorozata, ahol a képen is látható módon a lakók hol igyekeznek követni az eredeti formát, hol teljes mértékben figyelmen kívül hagyják. Az eredmény sajnos igazi balkáni állapot...

Műanyag ablak sajátos rendőnymegoldással a hetedik kerületben. Saját felvétel.

A műanyag ablakok tömeges használata - nem csak a történeti épületekben - több komoly problémát is felvet. Ezek valóban olcsóbbak, mint a fából készült szerkezetek, viszont míg azok többszáz évig is megfelelően működhetnek, a műanyag ablakok élettartama 20-30 év. Így majd újra hatalmas költséggel kell ezeket cserélni, ráadásul ezzel rengeteg alig újrahasznosítható hulladék keletkezik - a környezetvédelem és a fenntarthatóság jegyében.

"Korszerűsített" magasföldszinti ablakok a hetedik kerületben. Saját felvétel.

A fentiek mellett látható, hogy az effajta ablakcsere szétrombolja a történeti épületek megjelenését. Ezeket a házakat úgy tervezték, hogy a tartozékok - ablakok, ajtók, rácsok - teljes egységet alkossanak, a képeken látható, hogy a karcsú, gondosan kidolgozott szerkezetek mellett hogyan mutatnak a vaskos műanyagok.

Az egykori "Saskör Egylet" frissen felújított székháza az ötödik kerületi Irányi utcában. Az irodaházként megnyiló épületben a nyílászárókat is felújították. Saját felvétel.

A régi nyílászárók felújítására (vagy pótlására) már bevett eljárások, kivitelező cégek állnak rendelkezésre. Az ablakcserék tiltása, pontosabban a tiltás betartatása mellett fontos volna a felújítások támogatása is. Ez rövid távon drágább, viszont valóban környezetkímélő, esztétikailag is jobb, sőt, a többnyire import műanyag termékek helyett a hazai műhelyeket, vállalkozásokat lehetne ezzel támogatni valódi értékmentő, értékteremtő munkájukban.